BLOGGER TEMPLATES Funny Pictures

Gembira & Sedih


Salam

    Gembira dan sedih. Saban hari bleh dikatakan, hidup kita sntiasa diselubungi dengan perasaan ni. X pasti la plak kalo ade orang yg x pernah alami benda ni. Mesti ade "short circuit" la tu kat mane2 bhgn otak dia...huhu. Laen org, laen bngsa, laen agama, laen ape lagi, mksud gembira & sedih pada kita suma tak same. Percaya atau tak? Waktu alami gmbira dan kesdihan ni pun pasti berbeza antara satu same laen kan? Ade yg alami gmbira hr ni, sok nya brsedih, ade yg brsedih dulu, soknya gembira sakan, ade yg gmbira je memanjang & ade jgk yg sedih memanjang. Menurut agama Islam lak, biarlah kita bersedih di atas muka bumi ini, kelak di akhirat kita mendapat kegembiraan yg byk.


    Perasaan ni jgk selalunya tercetus akibat dari pelbagai perkara yang melanda pada diri kita. Contohnya, prpisahan dlm prhubungan ke, dapat keputusan XM yg bgus ke, dapat gaji & bonus pd hjung bln ke & byk lagi la bnda atau hal yg leh cetuskan perasaan gmbira & sedih ni. Bila kita duk alami perasaan ni, sesetengah org suka brkongsi perasaan ni dgn org laen & ade yg laen, suka solokan diri bila alami gembira atau sedih. Pas 2 plak, si A yg nak berkongsi perasaan gembira atau sedih dgn si B ni plak, baek punya si B ni bt x tau je. Dia bt bodoh je pd kita. Kebanyakkannya berlaku pade org yg bersedih la. Dlm dunia ni, brp kerat sgt la yg nak berkongsi kesedihan dan kesusahan org laen. Tp kalo bab gembira, "Yo, my friends! I kan kawan dunia akhirat you! kongsi la gembira ko dgn ak jgk!"...erm, tul x? Manusia...nak bt cmne. Dh dijadikan tuhan, manusia ade plbagai ragam kn..


    Tp, sbnrnya terpulang la pd kita sndiri sbnrnya nk brkngsi ke x perasaan ni. Ade baek & buruk nya bila kita brkongsi perasaan gembira, sedih ni dgn org laen. Jgn ingat kongsi gembira, xde brlaku pro n kontra aaa...ade! Cara kita nak smpaikan atau kongsikan perasaan kita ni jgk kena la btul. Nnt org ckp, bila kita nak brkongsi gmbira, dicakapnya kita nak menunjuk-nunjuk. Dikongsinya sedih kita, dituduh plak kita nak mintak simpati. Macam2!. Seeloknya, kita salurkan la perasaan gembira & sedih kita pada saluran yg betul. Jd, x brlaku ape2 yg x diingini nnt.

    Ade yg trtnya-tnya plak, bleh ke kita gmbira dlm waktu same kita brsedih, & boleh ke kita bersedih dlm waktu same kite gmbira. Bg ak la, kedua-dua situasi ni, boleh kita bt. Tp, jgn la mlmpau sgt. X elok dipandang org laen sikap kita 2. Takotnya, dicop plak kita ni "hipokrit". "Ala, sandiwara je lebih 2. Muka nmpk sedih, tp dlm hati, gmbira giler2." Nah. amik ko kalo org ckp kat kita mcm 2. Kena hati2 la dlm bermain dua perasaan dlam 1 mase ni. Btul, bila kita bersedih, kita kn bt something tuk kita gmbira, tp mcm ak ckp td, through the right channel or method la. Bg yg gembira, tiba2 nak bt sedih plak, jgn la bt mcm 2 plak. Ade yg kena "DUSH!" sbjik kang..haha. Tp, kalo time ko tgh gmbira 2, berlaku contohnya kematian, jgn la ko still smbung gembira korang 2. "Pang!" smpai hinggap ke pipi korang nnt kalo korang bt cm2.

    Ape2 pun, setiap gembira, setiap kesedihan yang kita alami dlm hidup kita ni, sentiasa ade hikmah di sebaliknya. Jangan la kita fikir, bila kita gembira selalu, kita dah senang, kita dah leh goyang kaki, hoho, jgn k! Bila kita dah sentiasa gembira, amik la atau kenang la sedikit kesedihan tuk pastikan kita berada pada jalan yg btul, tak lalai dan tidak hilang fokus. Dan jgn la kita set kan dlm kepala otak ni bila kita mengalami kesedihan, kita mesti brputus asa. Tak! Bila kita alami kesedihan, amik kesedihan kita 2, sebagai penolak semangat mungkin tuk push kita naek smula dan seterusnya mendapat kegembiraan. Mudah je kan?

    Kalo nak dikira, byk bnda ak bleh ckp, bleh kupas, bleh ulas, ttg perasaan gmbira dan sedih ni. Byk bebenor la! Tp, aku bukan la org yg arif sgt dlm hal ni. Cukupla sekadar pemberitahuan, peringatan, atau nasihat yg ringkas sprti yg ak coretkan di atas. Nak tau lebih lanjut, pi la jmpa dgn kaunselor ke or pakar sakit jiwa. Diorng lg arif agaknya dlm hal2 mcm ni agaknya..huhuhu

Salam

4 Critics:

aye-na said...

segala perasaan yg kita ada tu anggap la anugerah Dia jgk..sebab kita mampu berperasaan..daripada xde perasaan lgsg, boring je idup. sdh ke gmbira, ttp ada hikmahnya..

Fir Ikhwan said...

right! tul jgk...kan nnt xde perasaan lgsung, org ckp, kita ni kayu ke manusia? x gitu?

Khairul Amry Mohamad Puad said...

bro...best gaya penulisan ko...menarik aku baca..ayat aku pon tak macam ko, tunggang langgang..

gembira dan bersedih seala kadar...jangan keterlaluan. kan kan kan

Fir Ikhwan said...

ait! btul tu bro. kite kn la pndai2 bwk diri, bla kita nk gmbra, n bila kita nk sedih...jgn maen henam kromo jek..best? biasa je la bro...mybe sbb aku kena buli bt karangan kaw2 nya masa form 4 dlu oleh cikgu bm aku..haha..(kn buli dek cikgu sbb x siap kan keja yg dibagi..hehe)