BLOGGER TEMPLATES Funny Pictures

Blog? Siapa Tau Asal Usul Nya?

Salam


Pernah x korang terfikir sape la yg pencipta blog ni? Aku ni duk sibuk je nak bt blog. Org laen bt blog ak pun nak bt blog. Tp asal usul blog, HAMPEH! Aku x tau pe2... Sikit hal pun aku x tau pasal sejarah blog ni. Ade jgk la aku try contact En. Wikipedia & email En. Google tuk bertanya pasal sejarah blog ni. Tp, byk sgt info yg bertindih...

So, pd blogger2 kat luar sn yg tau serba sedikit pasal sejarah blog ni, leh la kongsi kan sikit info yek! Sharing Is Caring, x gitu? X baek kita yg byk ilmu ini, kedekut ilmu. X berkat ilmu jd & x berkembang ilmu tu nnt, kata dek orang tua... hehe

Ait... Aku bkn nya malas nak cari sendiri. Dah cari pun, tp byk info yg bercanggah, atau kureng pasti. Pening kepala aku membaca nya. Yg aku pasti, blog ni ade bermacam-macam jenis. Antaranya ialah:

  • Personal Blog
  • Corporate & Organizational Blog
  • Blog By Genre - ( Political Blog / Travel Blog [Travelogs] / House Blog / Fashion Blog / Project Blog / Music Blog )
  • Blog By Media Type - ( Video [Vlog] / Links [Linklog] / Sketches [Sketchblog] / Photo [Photoblog] )
  • Blog with shorter post & mixed media types - Tumblelogs
  • Blogs that are written on typewriters and then scanned are called Typecast or Typecast Blogs
  • Blog By Device - defined by which type of device is used to compose it. A blog written by a mobile device like a mobile phone or PDA could be called a Moblog

Tu la antara serba sedikit jenis blog yang ada dalam dunia maya / IT zaman skang ni. Pergh! Bkn skit. Byk der! Agak-agak kat Malaysia ni dah ade suma jenis blog ke? Kalo ade, kira rakyat Malaysia ni boleh dianggap telah maju ke hadapan la ek?

Erm... Jd pada sape2 yg ada idea ttg asal usul blog ni, siapa penciptanya & mcm2 lagi ttg sejarah blog, leh la kongsikan dgn aku k. Terlebih dulu, aku ucapkan terima kasih la sape yg sudi kongsi info dgn aku.

4 Critics:

Ms Chacha said...

a'ah..betul3x..
sy pun xpenah terpikir asal usul blog ni. ni baru nak terpikir.. hehehe.. membuka minda tol. =)

Fir Ikhwan Affandi said...

@Ms Chacha - Haha. Kan, kan kan? Nak bt blog, tp sejarah blog skit pun tak tau. Xpe, ni saya tgh duk usaha kan tuk cari info yg lebih tepat. Nnt leh la kongsi..

Khairul Amry Mohamad Puad said...

bagus bro.rajin ko buat kaji selidik.aku tak pernah pulak terfikir asal usul blog ni.

Fir Ikhwan Affandi said...

@ Amry - Haha. Tau xpe. Aku duk pening jgk membaca sejarah blog ni. Byk sgt facts. Ad lak yg bercanggah. Bkn pe, bila aku tau asal usul blog ni, kurang2 aku tau serba sedikit cara nak berblog yg btol, maybe...