BLOGGER TEMPLATES Funny Pictures

WOW! WHAT A GREAT BOY!

 Salam


Dah bosan2 ni aku ingat aku nak kongsi satu cite la yg aku baca kat paper The Sun. Cite ni aku rasa amatlah berguna tuk kita suma. Hopefully, korang suma leh la amik iktibar dgn cite yg aku kongsi ni.

AIt! Cite ni berkenaan satu budak laki2 umur 2 tahun lebih di Manchester yang buta. Yes! BUTA! Baru berumur 2 tahun dah buta! Mcm mana agaknya perasaan korang kalo korang yg hadapi situasi ni pada awal umur? Tertekan? Sedih? Putus asa? Mungkin kot.


Tp tu suma tak terjadi pd budak ni. Sorang budak yg berani & sabar. Lupe nak introduce nama budak ni. Nama dia Oscar. Dia buta dari bayi lagi disebabkan penyakit yg dipanggil "LEBER'S congenital amaurosis". Jangan tanya aku pe dia penyakit tu. Sbb aku lum SMS En. WIKI or call en GOOGLE lg. Yg aku tau serba sedikit la, satu jenis penyakit yg jarang2 berlaku, dimana penyakit ni akan menyerang bayi pada awal kelahiran atau selepas beberapa bulan kelahiran. 

Yg paling aku bangga & respect pasal bdk ni ialah disiplin atau cara dia berdiri atas kaki sendiri tanpa pertolongan sape2 pun. Kalo korang tgk gmbr yg aku letak kat ats, nampak cane/stick warna putih tu, yes! Dia dah pakai cane sejak dia boleh berjalan & dia mahir berjalan menggunakan cane tu setelah diberi tunjuk ajar oleh Miss Fiona Berry (Henshaws Society). Hebatkan dedikasi dia!

Walaupun dianggap OKU, sesetengah masyarakat di tempat Oscar tinggal masih belum tau yg Oscar ni buta. Mereka beranggapan yg cane putih yg selalu Oscar duk pegang tu, mainan/toy Oscar. Sedih beb kalo hidup kat masyarakat yg x prihatin ni (terlalu prihatin pun payah jgk kan!) Sampaikan mak dia bawa Oscar pi maen kat playground pun, suma orang takut semacam dgn Oscar, mcm budak tu bt salah jer. Semenjak dari tu, mak dia jarang bwk Oscar pi bermain kat playground.

Oscar jgk skang ni mcm jd jurucakap bg orang buta apabila dia akan join satu campaign iaitu Henshaws Society for Blind PeopleHopefully, bila dah ade campaign ni, org laen akan sedar ttg masalah yg berlaku & hormati org buta yg sedia ada.

P/S: Oscar adalah manusia yang paling muda diajar oleh Henshaws Society dalam menggunakan cane ni. Wow! Dan Oscar  berjaya mahir menggunakan cane ni dlm masa yg singkat shj.

3 Critics:

JasLynn said...

kagum melihat encik oscar.

Fir Ikhwan Affandi said...

@JasLynn - Tu la pasal. Baru 2 tahun, tp semangat hidupnya kuat walau pun buta.

Khairul Amry Mohamad Puad said...

fuh.memang respek lah. budak ni mesti tabah n semangat dia kuat. n percaya diri sendiri. besar nanti mesti jadi orang yang hebat ni...