BLOGGER TEMPLATES Funny Pictures

The Life...

Salam

Hidup bersendirian tanpa pertolongan sesiapa tidak mematahkan jiwa sesetengah manusia dlm menghadapi segala dugaan & rintangan yang datang. Bagi mereka itu semua hanya lah ujian dari tuhan yang ingin melihat kesabaran dan sikap berdikari kita sendiri.

Tangan yg dihulur tidak dicapai. Keperitan yang terpancar tidak disambut dgn pertolongan. Tinggi nya mereka, dtg la kita. Rendah nya mereka pergi lah kita. Itulah sifat manusia kini. Tiada lagi susah bersama, senang bersama. Pedih tuk melihat, pedih lagi tuk menelan perbuatan sebegini...

Bagaimana tuk kita ubah perkara & persekitaran begini. Tanya diri? Tepuk dada? Itu bukan la jalan nya lagi. Dlm diri ini, perlulah kita terbit kan suatu perasaan kecil, cukuplah kecil sahaja ruang nya. Kemudian, penuh kan lah ruang tersebut dengan sikap yg terbaik & murni... Insyaallah, persekitaran di atas beransur pergi

Tapi kini muncul suatu suara di balik sinar gelap menyebut, "Mudah tuk dikatakan, tapi sukar tuk dilaksanakan". Apa yang perlu dibalas dgn kenyataan tersebut? Biarkan sahaja mereka dgn alasan begitu. Mereka masih berada dlm hidup fantasi & kesenangan mereka.

Ingat lah kita bersama, pabila kita yg susah akhir nya meniti kesenangan & kegembiraan, jgn lah lupa pada yg masih berperang dgn keperitan & kesedihan. Bantulah mereka, Insyaallah kelak berkemungkinan kesenangan yg kita baru kecapi akan berterusan berpanjangan.

Some people accidentally walk over your feet and apologize...While some people walk all over your heart and don't even realise
Pandang lah ke belakang bukan tuk melihat keperitan yg pernah dilalui, tp pandang lah ke belakang tuk jadikan keperitan sebelum ini sebagai panduan di masa hadapan 

8 Critics:

shat said...

haha. i suka 1st quote. jeng3 kekeke

Fir Ikhwan Affandi said...

Hehe.. Tq. Cik shat pernah jatuh & bgun sendiri ke? Kalo pernah, mesti fhm perasaan org yg pernah hadapi mslh ni kan?

Khairul Amry Mohamad Puad said...

wah wah wah bro..bermunge munge bahsa ko sekarang...penuh ngan maksud tersirat n tersurat....hohoho..nice bro....hanya kita yang tahu perjalanan hidup kita..erk.

aduhai.....berjuta kali aku try masuk blog ko bro..patut la tak boleh..ko tukar alamat..asal laaaa tak gtau aku..adeh....ha....dahaga aku ngan entry2 ko..hehehe....ayat kipas sikitt.... :P

Fir Ikhwan Affandi said...

@ amry - Sori bro. Ak lupe nak annouce hari tu. haha. Aku pun dh busy skit sbb sbuk dgn keja. Dpt ilham mlm2, tuyg leh update blog. Kalo x, kosong je la blog ni...

Pinky Pixie said...

wah suka juga ayat yg ptama tu. mcm bagi smngat pda yatie. hehe

Fir Ikhwan Affandi said...

@ Pinky Pixie - Ye ke? Tq so much.

shat said...

eh hobi tu jatuh bangun balik. haha. xde la. ada pengalaman, so boleh la faham :) this is so-called life.

Fir Ikhwan Affandi said...

@ shat - Bagus la mcm tu. Kurang2 nya kita fhm cmne perasaan org yg jatuh, cube bngkit blik... Kita leh kongsi rhsia kejayaan maybe lps dh meningkat naek sama2..