BLOGGER TEMPLATES Funny Pictures

Telefon Bimbit Menghasilkan Kenakalan



Salam

    Ni post ke-2 aku tuk tips kesihatan. Btul x btul aku tak tau. Aku cuma nak berkongsi jer. Telefon bimbit leh hasilkan kenakalan? Kenakalan pe ek? Ya, kenakalan berkaitan kanak-kanak...

    Mcm ni, satu study dibuat, mengatakan ibu yang mengandung atau dipanggil "Moms To Be" berisiko utk dapat anak yg nakal jika mereka sentiasa menggunakan handsets masa duk mengandung. Huhu. Sape nak anak nakal? Leh la try yek..

    Ok, kita go on. Camni, lpas study dibuat, didapati, gelombang radiasi yang dihasilkan oleh handsets kita leh menyebabkan kerosakan pada otak bayi yang sedang dikandung secara kita tidak sedar, yang membawa kepada perubahan sikap anak-anak bila membesar. Kajian ni dilakukan ke atas 28, 000 kanak-kanak berumur 7 tahun dan ibu kepada anak2 tersebut. Rmai tu volunteer tuk diuji kaji..

   
    Kajian tu jgk dapati, 30% kanak-kanak akan menunjukkan sikap kenakalan mereka atau sentiasa menghasilkan masalah jika kanak-kanak ini terdedah kepada gelombang radiasi handsets secara berterusan mase diorng dlm kandungan. Tp, kalo kanak-kanak ini terdedah dengan gelombang handsets hanya selepas dilahirkan smpai la berumur 7 tahun, penigkatan yang berlaku hanya lah 20%. So, maknanya, elok pkai handsets bila anak dah lahir la maknanya. Kureng la sikit diorng nakal bila membesar nnt. Huhu..

    Yg paling bahaya bila kanak-kanak ini dah didedahkan dengan gelombang radiasi handsets dari awal lagi, bermula dari dalam kandungan, dilahirkan sampai lah dibesarkan sampai umur 7 tahun, masalah akan timbul atau kenakalan mereka bertambah secara mendadak sebanyak 50%. Mak aih! Umur 7 tahun, nakal nya dah mcm "tut" "tut"...bahaya jgk ni...

    Tuk pengetahuan korang, ibu-ibu yang diinterview ni telah memberi maklumat cmne gaya hidup diorng, dietary & kwsn persekitaran diorng. Tp, kajian ni jgk ade yg x stuju walaupun study ni dibuat oleh pengkaji di University Of California. Salah seorang yg setuju tu ialah Prof David Coggon dari Southampton University. Dia ckp, kenakalan kanak-kanak ini mungkin berpunca dari faktor2 laen jgk selain dari telefon bimbit...

    Hrm...nak percaya ke x? Pyah jgk kan. Tak percaya nnt, kita skang duk maen dgn kesihatan anak kita kelak. Percaya plak, nnt gian x leh duk pegang handsets 9 bulan..huhu..sape la sanggup x call/sms selama 9 bulan tu. Kalo hubby/suami ade dpn mate stp hari xpe, kalo xde, hoho, naya beb!

    Ade dgr pkai handsets leh sebabkan brain damage atau brain tumor or brain cancer. Btul ke? Tgk makin rmai je pkai handsets skang ni..

Salam


2 Critics:

eiysya zasya's said...

err..macam tu ke.. menakotkan.. fobia dengan nakal2 nih.. hoho~


p/s: Percaya diri

Flexbacillus @ Fir Ikhwan said...

fobia dgn nakal? asal? dulu mase kcik slalu nakal ke? or ade ank yg nakal? hehe